karate

KENWA MABUNI

1893-ban született Okinawán. Itosu mestertől a Shuri-te stílust, Higaonna mestertől a Naha-te stílust, Aragaki mestertől a Tomari-te stílust tanulta. Hatással volt rá a dél kínai kungfu Fehér-daru iskolája is, melyet Go Kenki mestertől sajátított el. Az általa alapított Shito-ryu iskolában olyan rendszert alkotott, melyben mindegyik mester tanításai megtalálhatók de egy önálló mozgásrendszerben. Az iskola nevét „Shito” Itosu és Higaonna mesterek neveinek kezdő írásjeleiből alakította ki, tisztelete jeléül.

Rendszerét folyamatosan tökéletesítette 1952-ben bekövetkezett haláláig.

KENEI MABUNI

1918-ban született Okinawai Shuriban. Egész életét a karate gyakorlása hatotta át, ami talán nem is csoda, hiszen rengeteg a korának legjobb harcművészei fordultak meg rendszeresen a házukban. Kenwa Mabuni 1952-ben bekövetkezett halála után ő vette át a Shito-ryu iskola irányítását. Neki köszönheti az iskola, hogy az egész világon elterjedt és népszerűségével ma is hódít a világ számos országában. A shito-ryu iskola állandó – főleg a versenyzés miatti átalakulása miatt saját (eredeti) rendszerét „Dento" shito ryu néven viszik tovább tanítványai. 2015 december 19. - haláláig aktív tevékenységet folytatott a Shito ryu karate fejlődéséért és tökéletesítéséért.

karate

YASUNARI ISHIMI 10. dan

1943-ban született Osaka mellett, Japánban. 1956-ban kezdett karatézni. 1960-tól Tsuzikawa mester irányítása alatt tanulta a Shito ryu karatét. Majd később Kenei Mabuni senseinél folytatta tanulmányait.

1967 től Madridban él. Itt nyitotta meg saját dojo-ját 1970-ben.

1985 ben a Japán Karate Szövetségnél 7. dan fokozatot szerzett, Kenei Mabuni mester pedig a kyoshi címet adományozta neki.

2014 ben a spanyol karate szövetség a 10 dan fokozatot adományozta neki. Jelenleg az Europai Shitokai Ishimi Szervezetet irányítja.

Folyamatosan edzőtáborokat tart a Spanyol, Portugál, Francia, Belga, Svájci, Olasz és Magyar shitokai szervezeteknél.