Matayoshi Shinko

Naha városában született 1888-ban. Gyerekkora óta gyakorolta a Bo, Eku, Kama és Sai használatát Agena Shokuko mesternél.

A tunkawa és nunchaku használatát Irei mesternél sajátította el. Az 1900 – as évek elején beutazta kínát, hogy tudását bővíthesse. Itt tanulta meg a Timbe, Suruchin, és nunti fegyverek használatát, a kínai orvoslást és az akkupunktúrát.

1929 ben tért vissza Japánba, ahol bemutatókat tartott a császár tiszteletére. 1935 ben visszatért Okinawára, ahol a kobudo gyakorlásával és terjesztésével foglalkozott 1947 – ben bekövetkezett haláláig.

Matayoshi Shinpo

1923 ban született Okinawán. Apjától, Matayoshi Shinko – tól már 7 éves kora óta tanulta a harcművészeteknek.

A II. világháború után kezdett kobudo-t tanítani Japánban, Kawasaki városában.

1960- ban visszautazott Okinawára. Édesapja emlékére Kodokan néven nyitott kobudo dojot, hogy az egész világgal megismertesse a kobudot.

1970-ben megalapította a Ryukyu Kobudo Renmei nemzetközi szervezetet.

1987-ben megkapta a 10. dan fokozatot. Mivel a kobudoban és a karatéban is 10. dan fokozattal rendelkezett, megkapta a „Japán élő nemzeti kincse”címet.

Életét a kobudo elterjesztésének szentelte 1997-ben bekövetkezett haláláig.

okinawa kobudo

Chinen Kenyu

1944-ben született IE szigetén, Okinawán. 14 évesen kezdett karatézni Miyahira Katsuya mesternél okinawa shorin ryu stílust. Az évek során több neves karate mestertől is tanult. (Chibana, Nakazato)

16 évesen kezdett el okinawa kobudoval foglalkozni Matayoshi Shinpo mesternél.

1976 ban Európába küldték a Shorin ryu és az okinawa kobudo népszerűsítésére. Első dojo-ját Párizsban nyitotta.

1993 ban létrehozta World Oshukai Federation nevű szervezetet.

2004 ben Okinawán nyitotta meg a W.O.F. központi edzőtermét Yomitan városában.

Chinen mester jelenleg 9. dan fokozattal rendelkezik Okinawa kobudo és Shorin ryu stílusból is. A magyarországi okinawa kobudo az ő irányítása alatt történik. 2005-ben tartotta első magyarországi edzőtáborát.