A shito ryu karate története:

 

A shito ryu egy okinawai eredetű karate iskola. Alapítója Kenwa Mabuni mester. Mabuni mester gyerekkorában Itosu mestertől tanult, ki korának egyik legnagyobb okinawai harcművésze volt. Az okinawai shuri – te stílust gyakorolta. A shuri – te stílusra jellemzőek a mély állások, erős, pontos ütések és védések, robbanékony frontális technikai kivitelezések. ( Napjainkban ennek a stílusnak a követői az okinawai Shorin ryu iskolában

tömörülnek )
Későbbiekben Mabuni mesternek lehetősége nyílt okinawa másik jelentős karate stílusának gyakorlására, amit Naha-te stílusnak neveztek, mely stílusból a Goju ryu iskola alakult ki. Akkoriban szintén nagy tenkintélynek örvendő karate mester – Higaonna mester – tanítványaként tanulta a kínai légzéstechinikán alapuló technikai végrehajtásokat. A közelharc, a körkörös támadó és védekező technikák rendszerét, illetve a lágy és kemény karate technikák alkalmazását.
Mabuni sensei munkájából adódóan bejárta okinawa szigetét, így lehetősége nyílt más mesterek megismerésére. Mabuni mester tudatosan kereste azokat a mestereket, akitől tanulni lehetett. Az egyik ilyen mester volt Aragaki Seisho, aki karate tudása mellett az okinawai fegyverek mestere is volt. Az általa tanított rendszer a Tomari-te stílus volt, melyre leginkább volt hatással a kínai harcművészeti irányzatok.
Akkoriban Mabuni mester háza, mint egy harcművészeti zarándok hely üzemelt korának minden jelentős harcművésze megfordult ott, így sok kínai rendszert sikerült megtanulnia. Ilyen volt a dél kínai kungfu fehér daru stílusa, melyet Go kenki mestertől sajátított el illetve To Daiki és Uechi Kanbun mesterek akiktől a tigris stílus technikái maradtak fenn ( Shinpa kata ).
Kenwa Mabuni 1928 ban Osakába költözött. Több japán harcművésszel tartott fenn kapcsolatot, kiktől aikido-t, ju-jutsut, ninjutsut tanult.
Mabuni sensei iskoláját eleinte Hanko – ryu nak nevezte ( fél kemény iskola ), melyet később Shito – ryu stílusnak nevezett el. A „shi-to” Itosu, illetve Higaonna mesterek nevének kezdőbetűiből alkotott mozaik szó, melyet a mesterek iránti tisztelete jeléül adott az általa kialakított harcművészeti rendszer nevének. 1939 ben hivatalosan is bejegyezték a Shito – ryu stílust a Dai Nippon Butoku Kai szervezetbe.

Ekkorra a Shito ryu stílus egy önálló harcművészeti rendszerként működött, mely harmonikusan ötvözte a shuri és naha stílusok mozgásanyagát. Egyedülálló volt a kitéréseken és elhajlásokon alapuló küzdő rendszere. A tomari és kínai eredetű mozgásokat a mai napig a katákon keresztül gyakorolja a stílus. ( unshu, hakkaku, pappuren, shinpa, nepai )

Kétség kívül a legszélesebb technikai repertoárral rendelkező stílus. Közel 100 formagyakorlat maradt fenn napjainkig, melyet a stílus gyakorol.
Napjainkban több shito ryu stílusszervezet is működik a világon: Shito kai, Dento Shito ryu, Hayashi ha shito ryu, shukokai….stb

Magyarországon a shitokai, Dento Shito ryu és a Hayashi ha shito ryu a legjelentősebbek.